Hemmeligheden bag succesfulde teams

Picture of Af Ditte Darko

Af Ditte Darko

Cand. Psych., Erhvervspsykolog

Hemmeligheden bag succesfulde teams

Hører jeg til? Passer jeg ind? Føler jeg mig velkommen?”

Svaret på disse tre spørgsmål har en afgørende betydning for, hvor trygge vi føler os i det arbejdsfællesskab, vi er en del af. Derudover så kan svaret også fortælle rigtig meget om, hvor godt eller dårligt, vi præsterer på jobbet.

I 2015 satte Google sig for at undersøge hvorfor nogle teams performer godt, mens andre hele tiden kæmper? Forskningsprojektet, med navnet Project Aristotle, varede 2 år og tog udgangspunkt i næsten 200 teams.

Forskerne fandt ud af, at det hverken er særlige mix af personligheder, kompetencer eller erfaring, der var afgørende.

Derimod fandt de, at det afgørende for et teams succes er, hvordan de interagerer med hinanden – og allervigtigst om der var en høj grad af psykologisk tryghed.

Hvad er psykologisk tryghed?

En af verdens mest toneangivende ledelsestænkere indenfor psykologisk tryghed, Amy Edmondson, professor på Harvard Business School, argumenterer for, at psykologisk tryghed opstår, når kulturen i et team er kendetegnet af en gensidig tillid og respekt, og hvor alle er komfortable ved at være sig selv.

Kort og godt, så handler psykologisk tryghed om, om der er plads til at være i tvivl og stille spørgsmål uden at frygte, at du fremstår dum eller usikker eller som om du angriber dine kollegers faglighed? Er der plads til at du kan præsentere din gruppe for en halvfærdig idé, eller begå en fejl og ikke være bange for at tale om den?

Det er væsentligt at bemærke at en sjov og hyggelig atmosfære på arbejdspladsen, ikke er ensbetydende med, at der også er en høj grad af psykologisk tryghed.

Hvis du ønsker en bedre fornemmelse af, hvordan det står til med den psykologiske tryghed i dit arbejdsfællesskab så overvej om det fx falder jer naturligt at sige:

• ”Jeg er ikke sikker på, at det her er den bedste løsning…”
• ”Jeg har tænkt på, at X virker lidt urolig”.
• ”Hvad er egentlig målet med det her projekt?”.
• ”Jeg tog fejl”.

Tryghed skaber succes

Forskningen viser, at hvis vores position i en gruppe føles usikker, så lukker læringscentrene i vores hjerne ned. Vi undgår at tage chancer, beder ikke om hjælp og undgår at tiltrække os opmærksomhed. Vi stopper kort og godt med at gøre alle de ting der hjælper os med at lære og vokse. Vi underpræsterer simpelthen.

At psykologisk tryghed er fundamentet for at lære og performe bedre på jobbet giver utrolig god mening for de fleste mennesker. Udvikling og læring kræver handling og nogle gange en smule udfordringer på vejen. Usikkerhed, risikovillighed, eksperimenter, fejl og at strække sig udover sin komfortzone er typisk nødvendige komponenter i en succeshistorie. Hvis man som virksomhed vil have bedre resultater – fx tjene flere penge, vinde flere konkurrencer, løse flere problemer, skabe innovation – så peger forskningen på, at det kan betale sig at opbygge psykologisk tryghed i gruppen. Graden af psykologisk tryghed i en gruppe og de krav der stilles på arbejdspladsen, påvirker nemlig medarbejderperformance (Edmonson, 2012).

7 spørgsmål du skal stille dit team

Amy Edmonson har udviklet 7 udsagn som kan bruges til at måle graden af psykologisk tryghed i en gruppe. Hvis du ønsker at blive klogere på, hvordan det står til med den psykologiske tryghed på din arbejdsplads, så kan I med fordel vurdere, hvor enige eller uenige I er i følgende:

  1. Når nogen laver en fejl hos os, så bruges det ikke imod dem.
  2. Vi har let ved at løse og håndtere problemer i fællesskab.
  3. Vi afviser ikke andre, fordi de er forskellige fra os.
  4. Vi værdsætter og respekterer, når nogen prøver at gøre noget på en ny måde.
  5. Det er let for mig at bede om hjælp.
  6. Ingen vil bevidst handle på en måde som undergraver min indsats.
  7. Mine unikke evner og talenter værdsættes og udnyttes.
Tak fordi du læste med
LinkedIn
Pinterest
Facebook
Email
Scroll to Top